از قلعه بالا که به سمت قلعه پایین یا قسمت شرقی میروید به میدانگاهی میرسید که با دیواری پیرامون خود، جداکننده این قلعه بالا و قلعه پایین است. قدم در بخشی از قلعه گذاشتهاید که در روزگاری دور، محل زندگی نظامیان و خانوادهشان بوده است. در جایی هستید که طبیعتا در آن زمان قسمت پرجنبوجوش قلعه به حساب میآمد. در این قسمت هم به اتاقها، سه آبانبار و ده آخور چهارپایان برمیخورید که همگی در داخل سنگ کوه کنده شدهاند.
الموت نماد تسخیرناپذیری
یکی از دغدغههای اصلی برای قلعهای که جمعیت زیادی را در خود جای داده است، تامین آب است که الموتنشینان با هوشمندی این مشکل را برطرف کردند. آبروهای بسیاری در سنگ سخت کوه کنده شدهاند تا مسیری را برای انتقال آب از چشمه کلدر در شمال قلعه به آبانبارها به وجود بیاورند.
بیشترین دلیل شهرت قلعه الموت به خاطر تسخیرناپذیریاش و حضور اسماعیلیان در آن بود. اما این مکان به دلیل دیگری هم در زمان خود شهرت بالایی داشت. کتابخانه الموت با داشتن کتابهای ارزشمند و تعداد بالا یکی از گنجینههای مطالعاتی زمان خود به حساب میآمد. در کتاب تاریخ جهانگشای جوینی تعداد چنین نوشته شده که کتابخانه الموت دارای 400 هزار جلد کتاب بود.
قلعه الموت تا سال 654 هجری قمری در برابر حملات مقاومت کرد تا اینکه در این سال و با حمله مغول، قلعه سقوط کرد. هلاکوخان مغول دستور ویران کردن و به آتش کشیدن قلعه را صادر کرد و با این کار قلعه الموت به پایان دوران شکوه خود رسید. بعد از آن هم در دوران مختلف قلعه کاربریهایی داشت اما دیگر آبادانی و نامداری گذشته را بازنیافت.
کاخ چهل ستون، اوج هنر نگارگری مکتب قزوین
عمارت زیبایی که به نام کاخ چهل ستون قزوین میشناسیم یادگاری به جامانده از دوران صفویه است. در آن زمان تبریز پایتخت ایران بود که به مرزهای عثمانی نزدیک بود. شاه تهماسب صفوی که دومین شاه این سلسله است، به خاطر برطرف شدن خطر حمله عثمانیها به پایتخت، تصمیم به جابجایی آن گرفت. پایتخت جدیدی که شاه تهماسب انتخاب کرد شهر قزوین بود.
انتقال پایتخت از تبریز به قزوین در سال 951 هجری قمری صورت گرفت. شاه صفوی تصمیم گرفت برای پایتخت جدید ایران، عمارتی متناسب و شاهانه بسازد. به دستور شاه، معماران باغی مربع شکل را طراحی کردند که دارای عمارتهای باشکوه بود. وقتی به عمارت چهل ستون در این باغ برسید ساختمانی دو طبقه، زیبا و هشت ضلعی را خواهید دید که حدود 500 متر مربع مساحت دارد. عمارت چهل ستون به عمارت کلاه فرنگی هم معروف است و تنها کوشک باقیمانده از دورانی است که شاه تهماسب قزوین را به عنوان پایتخت انتخاب کرد.